Bíróságon teregetik ki a katasztrófavédelem szennyesét

Ez történik akkor, amikor egy közpénzből fenntartott szervezet perel, ahelyett, hogy a tényleges munkájára koncentrálna.

A harmadik tárgyalási napon, május 6-án körvonalazódott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kontra Jobbik személyiségi jogi per értelme: semmi értelme. Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató vezette szervezet egymillió forint nem vagyoni kártérítésre perli Bertha Szilviát, amiért országgyűlési képviselőként kritizálni merte a mentő tűzvédelem új rendszerét.

Az OKF által sérelmezett 2012-es sajtótájékoztatón Bertha Szilvia arról számolt be, hogy „kialakítottak egy olyan rendszert, amiben lecsökkentették a gyakorlati embereknek a számát, tehát a vonulós tűzoltókét, megnövelték az adminisztrátorok számát, és összességében véve egy nagyobb, költségesebb és sokkal rosszabb hatékonyságú rendszert hoztak létre. Ami immár országos szinten veszélyt jelent”, valamint arról, hogy „ma már nap mint nap történnek balul sikerült riasztások”, illetőleg „nagymértékű szakmai romlás következett be, mostanra komoly veszélybe került a lakosság ellátása az átalakítások miatt”.

A forrás felfedését kéri a bíró

A korábbi tárgyalásokon még azon volt a hangsúly, kik azok a gyakorlati emberek, és az állománytábla valóban igazolja-e a Bertha Szilvia állítását, miszerint kevesebb lett belőlük. Most már viszont a bíró arra volt kíváncsi, a képviselő kinek az információi, és milyen információk alapján tartotta a sajtótájékoztatóját.

Bertha Szilvia érthető okok miatt a forrásait teljes egészében nem kívánja felfedni, hiszen akkor sokan elveszítenék az állásukat. Eljött viszont tanúskodni Vidó Attila a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetétől. Az Országos Választmány tagja nyíltan vállalta, milyen információkkal látta el a jobbikos képviselőt.

Vidó Attila beszámolóját olykor döbbent csenddel hallgatta a bíró. A szakszervezeti tisztségviselő beszélt például arról, a konkrét beavatkozói létszám a tapasztalatuk szerint csökkent, az új riasztás rendszer miatt később indulnak el segítséget nyújtani a tűzoltók, a műveletirányítást támogató Pajzs rendszernek komoly hibái vannak. Vidó Attila arra is kitért, hogy a tartalékfecskendők eltűntek, a gépjárműjavítás a központosítás miatt lassabb és drágább lett.

A szakszervezeti tisztségviselő ugyan az állami tűzoltóság híve, de a tapasztalata alapján határozottan kijelentette, egy sokkal rosszabb és drágább rendszer jött létre. Ezen információkat pedig Bertha Szilviával is megosztotta, aki ezt a sajtótájékoztatóján felhasználta.

A bíróságon ugyancsak terítékre került a Tűzvédelmi Tanácsadó Testület jelentése. Pesztenlehrer Lajos ny. tű. ezredes nevével fémjelzett dokumentum hiába írja, hogy összességében működőképes a testület, olyan konkrét hibákat tár fel, amely alapot adhatott a képviselő aggodalmának.

A bíró többször is kifejtette, nincs azzal gond, ha valaki egy anomáliára felhívja a figyelmet, de nem mindegy, hogy milyen módon teszi azt. Az alperes szerint egy közéleti vita folyt, és az elhangzottakra az OKF a sajtóban reagált is, ezért is érthetetlen, hogy miért indult polgári per.

Maratoni per, hacsak…

A háromórásra tervezett tárgyalás ismét kevésnek bizonyult, még Vidó Attila meghallgatása sem fejeződött be, pedig csaknem két órán át válaszolt a bíró és az alperes kérdéseire. A többi tanú – akik közül az egyik a felperes előterjesztésére az országos tűzoltósági főfelügyelő – a következő, júniusi tárgyaláson kerülhet sorra. Azt már a bíró előre látóan egész naposra tervezte.

A tárgyalással egy időben az új Országgyűlés megalakult, Bertha Szilvia országgyűlési képviselői mandátuma pedig lejárt. Mire jogerős döntés születik, feltehetőleg már Bakondi György sem lesz katasztrófavédelmi főigazgató. Mindenkinek jobb lenne, ha az utódja hivatalba lépése után közvetlenül átértékelné azt a sok, értelmetlenül, a közpénzt pocsékoló, a bíróság leterhelését növelő pert, amit Bakondi György utasítására indítottak, és visszavonja a kereseteket, hogy végre a szervezet és annak munkatársai az ország mentő tűzvédelmével foglalkozhassanak.

Rovat
Témakör