Megcsonkítják a katasztrófavédelmet

Megcsonkítják a katasztrófavédelmet

Kihirdették a jogszabályi változásokat, október 1-jétől a hatósági jogkörök nagy részét elveszik a katasztrófavédelemtől.

A Magyar Közlöny 2024. évi 84. számában, augusztus 29-én kihirdették az egyes hatósági hatáskörök változásáról szóló 257/2024. (VIII. 29.) Korm. rendeletet, valamint az egyes eljárási szakkérdések hatósági vizsgálatáról szóló 258/2024. (VIII. 29.) Korm. rendeletet, amik a benne foglalt változtatásokkal jelentős mértékben változtatnak a vízügyi, iparbiztonsági és tűzvédelmi hatósági jogkörökön.

Az október 1-jén életbe lépő változás eredményeképpen a tűzoltóság három klasszikus pilléréből kettő, a tűzoltás és tűzvizsgálat marad a katasztrófavédelemnél, a tűzmegelőzés, mint tűzvédelmi hatósági feladat szinte teljesen átkerül a kormányhivatalokhoz.

Semmibe veszik a szakmai érveket

Júniusban kivételes eljárásban, két nap alatt vitték át az Országgyűlésen azt a törvénymódosítást, ami lehetővé teszi a kormánynak saját hatáskörben a hatósági jogkörök áttelepítését. A társadalmi egyeztetés a tervezetről elmaradt, és a célja egyértelműen az volt, hogy a katasztrófavédelemtől szinte minden hatósági jogkört elvegyenek.

A hatósági jogkörökkel kapcsolatos változtatásokat már társadalmi egyeztetésre bocsájtották, ekkor a Lánglovagok Egyesület felhívta a figyelmet, hogy az átalakítás eredményeképpen a tűzvédelmi hatóság tovább gyengül, a szakterületek közötti kapcsolat elsorvad, ami a tűzesetek számának és súlyosságának növekedését eredményezheti. A tűzmegelőzéssel foglalkozó közhasznú szervezet szerint sokkal inkább arra lenne szükség, hogy a három alappillérre ismételten felépítsék a tűzoltóságot, amit az elmúlt évtizedekben a politikának sikerült mélypontra juttatnia.

Rovat
Témakör