Planténer a tűzcsap útjában Budapesten

Planténer a tűzcsap útjában Budapesten

A katasztrófavédelem nem, az önkormányzat partner volt a probléma megoldásában.

A Lánglovagok Egyesület május 23-án közérdekű bejelentést tett a Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltségnél, mert Budapesten a VI. kerületben, az Izabella utca 87. szám előtt a járdán lévő föld feletti tűzcsap egyik kifolyócsonkjának közelében közvetlenül, körülbelül 35 centiméterre egy planténer található.

Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 179. § (7) bekezdése alapján építményben, helyiségben és szabadtéren a tűzoltó vízforrások hozzáférhetőségét, akadálytalan megközelíthetőségét állandóan biztosítani kell, azokat eltorlaszolni még átmenetileg sem szabad. Ennek a biztonsági szintnek a teljesítésére ugyan semmi sem található a Tűzoltó egységek beavatkozási feltételeinek biztosítása témakörű Tűzvédelmi Műszaki Irányelvben, ugyanakkor Kalocsa Márió tű. őrmester, VIII. kerületi tűzoltó 2021-ben díjnyertes lett a Dr. Balogh Imre Emlékpályázaton a „A tűzoltói beavatkozásokat elősegítő műszaki megoldások a vízforrások környezetében” című írásával, amelyben alátámasztotta, hogy a Fővárosi Vízművek Zrt. belső szabályzatában lévő 1 méteres manipulációs tér biztosítja az elegendő szabad területet a tűzcsap megszereléséhez.

A lakóház gépjárműkihajtójánál elhelyezett planténer tehát túl közel van a tűzcsaphoz, ráadásul a kifolyócsonkig felérve falat képez, így erősen kétséges, hogy a tűzcsapra rászerelt tömlő törés nélkül elvezethető lenne.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság június 6-án ezt írta a Lánglovagok Egyesületnek:

„Tájékoztatom, hogy a Budapest VI. kerület, Izabella utca 87. szám előtti közterületen a Kirendeltség képviselői és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség VIII. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság készenléti állománya 2024. május 27-én tűzvédelmi ellenőrzést tartott, amelynek során a készenléti állomány próbaszereléssel megvizsgálta, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014 (XII.5.) BM rendelet 179.§ (7) bekezdésében foglalt követelmények teljesülnek-e.

Az ellenőrzést végzők megállapították, hogy a tűzcsap szerelhetősége, állandó akadálytalan hozzáférhetősége biztosított. A tűzcsap kifolyócsonkjának közelébe kihelyezett virágláda egy esetleges beavatkozás során a tűzcsap biztonságos nyithatóságát és zárhatóságát nem akadályozza, a szerelési időt negatív irányban nem befolyásolja.”

A megfelelőségről sem fotót, sem videót nem küldött bizonyítékul a katasztrófavédelem, és a próbaszerelésről sem értesítették a Lánglovagok Egyesületet.

Az önkormányzat intézkedett

A tűzcsap ügyében a Lánglovagok.hu június 3-án a terézvárosi önkormányzathoz fordult. A sajtóosztály már másnap jelezte, hogy a problémát jogosnak vélik, ezért a planténert távolabb viszik a tűzcsaptól.

Ez végül július 10-én történt meg, ám csak félsikert eredményezett, mert a bekanyarodás fenntarthatósága miatt mindössze körülbelül 70 cm-re sikerült növelni a kifolyócsonktól a távolságot. Az önkormányzat sajtóosztálya jelezte, hogy az eddigi 1x1x1 méteres planténer helyett 0,8×0,8×0,8 métereset gyártatnak. A csere július 22-én meg is történt, így a tűzcsap hozzáférhetőségével kapcsolatban láthatóan már semmi kétség nem merül fel.

Planténer és a tűzcsap esete Budapesten
Planténer és a tűzcsap esete Budapesten + 9

Az 1x1x1 méteres planténert a Terézvárosi Utcakert Program keretében, az Izabella utca 87. szám alatt lévő társasház 2023-as pályázata nyomán helyezték ki. A pontos helyét forgalomtechnikai tervben határozták meg, melyhez a Budapest Közút Zrt.  forgalomtechnikai kezelői hozzájárulást adott. A Google Utcakép szerint előtte sem volt rózsás a helyzet, akkor a tűzcsap a járdán kijelölt parkolóhelyen volt.

Tanulság

Az ügyből látszik, a tűzvédelmi hatósági jogkört még birtokló katasztrófavédelem mennyire eltávolodott a tűzoltóságtól, pedig pont az lenne a feladatuk, hogy a jogszabályi előírások betartatásával a tűzoltósági beavatkozás feltételeit biztosítsák. Abban senki sem kételkedik, hogy a tűzoltók mennyire ügyesek, leleményesek, olykor a fizika törvényeit meghazudtolva képesek megoldást találni, de ez nem jelenti azt, hogy nyugodtan lehet akadályokat gördíteni elébük. Amúgy ideje lenne már a Tűzoltó egységek beavatkozási feltételeinek biztosítása témakörű Tűzvédelmi Műszaki Irányelvben foglalkozni a tűzcsapok hozzáférhetőségével.

Az meg már számtalan esetből kiderült, hogy Budapest Közút Zrt. alkalmatlan a feladatának betöltésére. A terézvárosi önkormányzat viszont első szóra belátta, ez így nem lesz jó, és kereste, majd meg is találta a megoldást. Reméljük, tanultak ebből, és a jövőben a tűzcsapokra is odafigyelnek a planténerek elhelyezésekor.

Rovat
Témakör